Tava

Tava

Cypriotisktlätt- och långlagat lamm med tillbehör allt i ett
Måltid Huvudrätt
Kök Cypriotiskt
Portioner 6 port

Ingredienser
  

  • 2 st rödlökar grovhackade
  • 1,25 kg potatis skuren i stora bitar
  • 1 kg lammkött skuret i bitar
  • Salt och peppar
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 3 rågade tsk spiskumminfrön
  • 1,25 dl olivolja
  • 4-5 st mogna tomater skurna i tjocka skivor
  • 50 g smör
  • 1,25 dl vatten

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175°
  • Lägg lök, potatis och lammkött i en långpanna,
  • Salta och peppa.
  • Tillsätt persilja, spiskummin och olivolja och blanda väl med händerna.
  • Fördela tomatskivorna överst och salta lätt.
  • Lägg smörklickar ovanpå och häll vattnet utmed sidorna.
  • Täck med ugnsfolie och baka i ugnen i 2 timmar.
  • Ös med en del av vätskan från botten ett par gånger.
  • Köttet ska bli mycket mört och potatisen mjuk.
  • Ta bort folien, höj värmen till 200° (alt. 175° med varmluft) och baka i ytterligare ca 45 minuter.
  • Vänd köttbitarna efter halva tiden.
  • Rätten är färdig när kött och potatis har fått lagom färg och vätskan kokat ihop.
  • Servera varmt eller rumstempererat.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.