Equador 2014

Ecuador

Vi hade drömt om att resa till Galapagosöarna i många år. När Lena kom hem och berättade att en kollega skulle arrangera en resa dit bestämde vi oss omedelbart. Det behövde vi aldrig ångra. Det blev verkligen en fin oförglömlig upplevelse.

Resan hade tre huvudingredienser. Vi hade huvudstaden Quito som bas där vi tillbringade tid i tre omgångar och gjorde diverse utflykter. Två längre utflykter var till Amazonas och Galapagosöarna.

Quito med omnejd

Huvudstaden Quito 2800 meter över havet ligger i bergskedjan Anderna. Det gör att luften blir ganska tunn och för de som är känsliga för det kan det bli lite jobbigt med andnöd, huvudvärk och andra symptom.

Staden med omnejd har 3 miljoner invånare. De senaste tio åren har infrastrukturen utvecklats avsevärt. Trots det tar det lång tid att färdas på vägarna i området på grund av den kuperade terrängen.

Ecuador har fått sitt namn av att landet korsas av ekvatorn. Det här är också den plats på jorden där man kan befinna sig närmast solen tack vare de höga bergen.

Vi besökte flera platser där man berättar om ekvatorn och förhållandet till solen. Vi besökte också läderstaden Cotacachi och indianmarknaden i Otavalo. Här fick vi också uppleva hur otavaloindianerna umgås och intar söndagslunch. Ett besök i Papallactas och bad i varma källor på 3400 meter över havet hann vi också med.

Amazonas djungel

Efter några dagar i Quito flög vi från bergen ner till låglandet i den östra delen av Ecuador där djungeln tar över. Efter flygturen var det två timmar bussfärd österut och sedan ytterligare två timmar i långa kanoter med aktersnurror på Amazonas. Det är det enda sättet att färdas i området.

Vi bodde fyra nätter på en lodg intill floden. I varje hydda var det fyra sovhytter åtskilda med väggar men inget innertak. I varje sovhytt hade vi egen toalett och dusch.

Klimatet här är mycket fuktigt och temperaturen ligger i allmänhet kring 30 grader.

Vi tillbringade dagarna till utflykter med kanoterna. Ecuador har ett rikt djurliv. Det finns exempelvis fler fågelarter här än i Nordamerika och Europa tillsammans. Förutom fåglar såg vi ett antal olika arter av apor som ofta rörde sig i grupper i träden utmed floden. Vid några tillfällen såg vi också sengångare högt upp i trädkronorna.
Sköldpaddor satt ofta på trädstammar som låg i vattenbrynet.

Vi gjorde även kvällsutflykter för att leta efter kajmaner och ormar. Det var lättare att se dem på kvällen. När man lyste med ficklamporna så reflekterades ljuset i deras ögon.

Några strandhugg och vandringar i land fick vi också vara med om. Då fick man tillfälle att se lite mindre djur som exempelvis spindlar, skorpioner och grodor.

Galapagosöarna

I slutet av resan tog vi åter flyget, den här gången västerut. Målet var Galapagosöarna som ligger ca 100 mil från fastlandet.

Vi bodde tillsammans med 65 andra passagerare fyra nätter på båten S:t Cruse. Från båten tog man gummibåtar för att snorkla eller gå i land och vandra med guider som berättade om natur och djurliv.

Djurlivet på Galapagosöarna är mycket rikt och många arter finns bara just här. Naturen är varierande. Öarna är gamla vulkaner och beroende på när de kom till har de olika karaktär.

Alla djur är helt orädda för människan, troligen beroende på att här inte bedrivits jakt.

När vi snorklade fick vi ofta sällskap av sjölejon som ibland lite lekfullt kunde komma fram och peta till med nosen. Några såg även sköldpaddor och hammarhaj.

Förutom sjölejon, som även var vanligt förekommande på stränderna, var det vanligt med leguaner och krabbor. Vid ett tillfälle fick vi se pingviner. Vi besökte även ett rescue center med landgående stora sköldpaddor. Där födde man upp den annars utrotningshotade arten.

Mest förekommande var annars alla fåglar som även de kunde iakttas på någon meters håll.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.