Risotto med kantareller
Ingredienser
Risotto
- 600 g kantareller
- 1,5 st gul lök finhackad
- 3 klyftor vitlök
- 6 msk olivolja
- 525 g carnaroliris eller arborioris
- 4,5 dl torrt vitt vin
- 2 liter höns- eller grönsaksbuljong
- 75 g smör kallt
- 150 g parmesanost riven
- 3 msk neutral rapsolja
- salt
- peppar
Topping
- 112,5 g smör
- 0,75 dl sötmandel grovt hackad
- 1,5 knippe dill
Instruktioner
- Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
- Koka upp buljong och varmhåll den.
- Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
- Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
- Lägg hälften av kantarellerna i riset.
- Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
- Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.