Risotto med kantareller

Risotto med kantareller

Måltid Mellanrätt
Kök Italienskt

Ingredienser
  

Risotto

  • 600 g kantareller
  • 1,5 st gul lök finhackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 525 g carnaroliris eller arborioris
  • 4,5 dl torrt vitt vin
  • 2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 75 g smör kallt
  • 150 g parmesanost riven
  • 3 msk neutral rapsolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 112,5 g smör
  • 0,75 dl sötmandel grovt hackad
  • 1,5 knippe dill

Instruktioner
 

  • Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
  • Koka upp buljong och varmhåll den.
  • Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
  • Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
  • Lägg hälften av kantarellerna i riset.
  • Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
  • Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
  • Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.