Go Back

Risotto med kantareller

Måltid Mellanrätt
Kök Italienskt

Ingredienser
  

Risotto

  • 600 g kantareller
  • 1,5 st gul lök finhackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 525 g carnaroliris eller arborioris
  • 4,5 dl torrt vitt vin
  • 2 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 75 g smör kallt
  • 150 g parmesanost riven
  • 3 msk neutral rapsolja
  • salt
  • peppar

Topping

  • 112,5 g smör
  • 0,75 dl sötmandel grovt hackad
  • 1,5 knippe dill

Instruktioner
 

  • Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
  • Koka upp buljong och varmhåll den.
  • Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
  • Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
  • Lägg hälften av kantarellerna i riset.
  • Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
  • Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
  • Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.