Lallerstedts smala gryta
Snabb rödvinsgryta med smålök, bacon och potatismos
Ingredienser
- 600 g lövbiff
- Salt och vitpepparolja eller margarin
- 3 dl rött vin av enklaste sort
- 3 dl vatten + 1 kalvbuljongtärning
- 1 tsk torkad timjan eller 5 kvistar färsk
- 1 tsk maisena till redning
- 2 pkt bacon
- 12 champinjoner valfritt
- 0,5 dl syltlök
- Potatismos för 4 portioner enligt anvisning på förpackningen eller hemlagat
Instruktioner
- Salta och peppra köttet.
- Bryn det snabbt i het panna till fin yta i lite olja eller margarin.
- Flytta över köttet i en kastrull.
- Slå på vinet och buljongen.
- Tillsätt timjan. Låt puttra i fem minuter.
- Red med lite maisena för simmigare sås.
- Dela baconet i centimeterstora bitar och stek det i panna, tillsätt de skivade champinjonerna och syltlöken.
- Toppa med detta på grytan vid servering.
- Vill man ge lite karaktär åt potatismoset, smaksätt med finriven pepparrot eller pressad vitlök och hackad persilja.