Go Back

Lallerstedts smala gryta

Snabb rödvinsgryta med smålök, bacon och potatismos
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4 port

Ingredienser
  

  • 600 g lövbiff
  • Salt och vitpepparolja eller margarin
  • 3 dl rött vin av enklaste sort
  • 3 dl vatten + 1 kalvbuljongtärning
  • 1 tsk torkad timjan eller 5 kvistar färsk
  • 1 tsk maisena till redning
  • 2 pkt bacon
  • 12 champinjoner valfritt
  • 0,5 dl syltlök
  • Potatismos för 4 portioner enligt anvisning på förpackningen eller hemlagat

Instruktioner
 

  • Salta och peppra köttet.
  • Bryn det snabbt i het panna till fin yta i lite olja eller margarin.
  • Flytta över köttet i en kastrull.
  • Slå på vinet och buljongen.
  • Tillsätt timjan. Låt puttra i fem minuter.
  • Red med lite maisena för simmigare sås.
  • Dela baconet i centimeterstora bitar och stek det i panna, tillsätt de skivade champinjonerna och syltlöken.
  • Toppa med detta på grytan vid servering.
  • Vill man ge lite karaktär åt potatismoset, smaksätt med finriven pepparrot eller pressad vitlök och hackad persilja.