Hummersoppa med kummingrissini

Hummersoppa med kummingrissini

Måltid Förrätt, Huvudrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Portioner 12 port

Ingredienser
  

Hummersoppa

  • 2 st kokta humrar
  • 2 liter fiskbuljong
  • 1 1/4 dl olja
  • 2 msk hummerfond på flaska
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 st finhackade gula lökar
  • 2 st morötter i små tärningar
  • 150 g rotselleri i små tärningar
  • 8 msk vetemjöl
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 1 dl pernod
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl chilisås
  • salt
  • cayennepeppar och tabasco
  • 5 dl crème fraiche till serveringen

Kummingrissini (12 st)

  • 5 dl vetemjöl
  • ½ paket jäst
  • 1 dl ljummet vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 5 msk olivolja
  • 1 msk flytande margarin
  • ¼ dl mjölk
  • 1 st ägg
  • kummin och flingsalt

Instruktioner
 

Förbereds 1-2 dagar innan festdagen

  • Dela hummern på längden och tag ur allt köttet.
  • Hacka hummerköttet grovt och förvara lufttätt fram till festdagen.
  • Tag vara på skaldelarna och krossa dem.
  • Koka upp buljongen i en stor kastrull.
  • Hetta upp oljan i en liten kastrull och tillsätt det krossade hummerskalet, hummerfonden och vitlöken.
  • Fräs på medelvärme i ca 10 minuter.
  • Blanda ner grönsakerna i skalen och bryn under omrörning i ytterligare 10 min.
  • Tag kastrullen av värmen och rör ner mjölet.
  • Vispa ner hummer- och grönsaksblandningen i den kokande buljongen, och tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan, vin och pernod. Sjud ca 20 minuter utan lock.
  • Sila soppan och vispa ner grädden och chilisåsen
  • Smaka av med salt, cayennepeppar, tabasco och eventuellt mera vin.
  • Låt soppan kallna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.

På festdagen

  • Låt soppan koka upp och fördela den i soppskålar.
  • Fördela hummerköttet i skålarna och klicka ner ca 1 msk crème fraiche.
  • Servera genast tillsammans med kummingrissini.

Kummingrissini (kan förberedas en vecka innan festdagen)

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten
  • Lös upp jästen i vattnet och rör ner sockret.
  • Häll jästblandningen i hålet i mjölet och låt stå i 10 minuter
  • Tillsätt salt, olja och margarin.
  • Mixa degen smulig med elvispens degkrokar.
  • Täck bunken med handduk och lämna att jäsa i 30 minuter.
  • Arbeta samman degen och kavla ut den på välmjölat bakbord till en 1 cm tjock kvadrat.
  • Skär bort de yttersta, ojämna kanterna och skär sedan degen i 12 remsor.
  • Rulla remsorna runda och lägg dem på bakplåtsklädd plåt.
  • Låt dem jäsa i 10 minuter.
  • Blanda mjölk och ägg och pensla grissinin med blandningen.
  • Strö över kummin och salt.
  • Grädda överst i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är vackert ljusbruna.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.