Hummersoppa med kummingrissini
Ingredienser
Hummersoppa
- 2 st kokta humrar
- 2 liter fiskbuljong
- 1 1/4 dl olja
- 2 msk hummerfond på flaska
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 2 st finhackade gula lökar
- 2 st morötter i små tärningar
- 150 g rotselleri i små tärningar
- 8 msk vetemjöl
- 1 dl tomatpuré
- 2 st lagerblad
- 1 tsk timjan
- 4 dl torrt vitt vin
- 1 dl pernod
- 4 dl vispgrädde
- ½ dl chilisås
- salt
- cayennepeppar och tabasco
- 5 dl crème fraiche till serveringen
Kummingrissini (12 st)
- 5 dl vetemjöl
- ½ paket jäst
- 1 dl ljummet vatten
- 1 tsk strösocker
- 2 tsk salt
- 5 msk olivolja
- 1 msk flytande margarin
- ¼ dl mjölk
- 1 st ägg
- kummin och flingsalt
Instruktioner
Förbereds 1-2 dagar innan festdagen
- Dela hummern på längden och tag ur allt köttet.
- Hacka hummerköttet grovt och förvara lufttätt fram till festdagen.
- Tag vara på skaldelarna och krossa dem.
- Koka upp buljongen i en stor kastrull.
- Hetta upp oljan i en liten kastrull och tillsätt det krossade hummerskalet, hummerfonden och vitlöken.
- Fräs på medelvärme i ca 10 minuter.
- Blanda ner grönsakerna i skalen och bryn under omrörning i ytterligare 10 min.
- Tag kastrullen av värmen och rör ner mjölet.
- Vispa ner hummer- och grönsaksblandningen i den kokande buljongen, och tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan, vin och pernod. Sjud ca 20 minuter utan lock.
- Sila soppan och vispa ner grädden och chilisåsen
- Smaka av med salt, cayennepeppar, tabasco och eventuellt mera vin.
- Låt soppan kallna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
- Låt soppan koka upp och fördela den i soppskålar.
- Fördela hummerköttet i skålarna och klicka ner ca 1 msk crème fraiche.
- Servera genast tillsammans med kummingrissini.
Kummingrissini (kan förberedas en vecka innan festdagen)
- Sätt ugnen på 200 grader
- Häll mjölet i en bunke och gör en grop i mitten
- Lös upp jästen i vattnet och rör ner sockret.
- Häll jästblandningen i hålet i mjölet och låt stå i 10 minuter
- Tillsätt salt, olja och margarin.
- Mixa degen smulig med elvispens degkrokar.
- Täck bunken med handduk och lämna att jäsa i 30 minuter.
- Arbeta samman degen och kavla ut den på välmjölat bakbord till en 1 cm tjock kvadrat.
- Skär bort de yttersta, ojämna kanterna och skär sedan degen i 12 remsor.
- Rulla remsorna runda och lägg dem på bakplåtsklädd plåt.
- Låt dem jäsa i 10 minuter.
- Blanda mjölk och ägg och pensla grissinin med blandningen.
- Strö över kummin och salt.
- Grädda överst i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är vackert ljusbruna.