Helstekt ört- och baconfylld oxfilé

Helstekt ört- och baconfylld oxfilé

Måltid Fest, Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 12 port

Ingredienser
  

Oxfilé

  • 2 kg oxfile
  • 3 paket paket bacon
  • 2 st rödlökar i tunna skivor
  • 4 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1,5 dl finhackade färska örter
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 25 g smör eller margarin

Murkelsås

  • 2 burkar konserverade murklor
  • 1 st finhackad gul lök
  • 25 g smör
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vilt- och kantarellfond på flaska
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Smörsvängd sparris

  • 36 st gröna sparrisar
  • 25 g smör
  • salt

Franskpotatiskaka (förbereds 1-2 dagar innan festdagen)

  • 30-35 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 g smör + 50 till uppvärmningen
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Instruktioner
 

Oxfilé

  • Tag fram oxfilén och låt den bli rumsvarm.
  • Putsa oxfilén
  • Skär baconet i små bitar och stek dem tillsammans med lök och vitlök tills allt fått fin färg
  • Låt blandningen rinna av i sil och blanda sedan ner den i de finhackade örterna.
  • Gör ett hål i mitten, genom hela oxfilén (använd t.ex. ett brynstål eller liknande) och utvidga hålet så pass att du kan fylla filén med ört- och baconblandningen.
  • Bind därefter upp oxfilén så att den blir jämntjock.
  • Salta och peppra rejält och bryn den runt om i stekpanna.
  • Låt oxfilén svalna, linda in den i folie och förvara i kyl fram till festdagen.
  • Smörj en ugnsfast form ordentligt, tag folien av oxfilén och placera köttet i formen.
  • Stick in en termometer i köttet så att dess spets hamnar i mitten av fyllningen.
  • Stek oxfilén i 175 grader i ca 30-45 minuter, tills termometern visar 55 grader, då är köttet rosa.
  • Tag ut köttet ur ugnen och låt det vila i ca 5-10 minuter innan du skär upp det.
  • Servera tillsammans med fransk potatiskaka, murkelsås och smörsvängd sparris.

Murkelsås

  • Häll bort spadet från murklorna och hacka dem grovt
  • Smält smöret i en kastrull och fräs löken och murklorna i ca 5 minuter utan att löken tar färg.
  • Tag kastrullen från värmen och strö över mjölet.
  • Vispa ner vattnet, lite i taget och tillsätt därefter fond och vin.
  • Låt koka upp och vispa ner grädden.
  • Låt småkoka i 10 min och smaka av med salt och peppar.

Smörsvängdsparris

  • Om sparrisen är frusen, låter du den tina i svalt lättsaltat vatten.
  • Om den är färsk skär du av den nedersta, grova delen och lägger den i kokande, lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter, beroende på storlek, eller tills den är mjuk, men har kvar sin spänst, kyl den därefter snabbt i isvatten för att den skall behålla den fräscha gröna färgen.
  • Häll av vattnet och hetta upp smöret i en stekpanna eller vid kastrull.
  • Lägg försiktigt ner sparrisen och fräs den helt kort i smöret, ”snurra” pannan så att sparrisen blir täckt med smör runt om.
  • Servera genast tillsammans med oxfilén, potatiskakan och murkelsåsen.

Franskpotatiskaka (förbereds 1-2 dagar innan festdagen)

  • Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor.
  • Smörj en långpanna väl och varva potatis och lök i pannan.
  • Tryck till ordentligt
  • Finhacka vitlöksklyftorna och strö dem över potatisen.
  • Salta och peppra
  • Klicka över smöret och täck med folie.
  • Grädda i ugnen i ca 225 grader i 20 minuter.
  • Tag av folien och grädda i ytterligare 20 minuter.
  • Låt kallna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.

På festdagen

  • Tag fram potatiskakan och låt den bli rumsvarm.
  • Klicka över mera smör och värm den i ugn i 175grader i ca 20 minuter.
  • Skär upp i bitar och servera genast, gärna garnerad med kvistar av färsk dragon.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.