Gunillas köttfärspaj
Ingredienser
Pajdeg
- 100 gram smör eller margarin
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1 matsked vatten
- 2 krm salt
- 1½ dl riven ost
Köttfärsfyllning
- 500 gram köttfärs
- 3 dl hackad gul lök
- 1 dl syltlök
- 1 dl ketchup
- 1 dl tomatpuré
- 1 burk champinjoner
- curry efter smak
- svartpeppar
- salt
Osttäcke
- 2 dl tjockt vispad grädde
- 2½ dl riven ost
- 2 st äggulor
- 1 matsked vetemjöl
- lite svartpeppar
Instruktioner
- Arbeta ihop till en smidig pajdeg i bunke med träslev eller snabbt och lätt i matberedare.
- Pajdegen lindas in i lite plastfolie och läggs för kylning i kylskåpet en stund.
- Fräs löken blank och fräs köttfärsen.
- Blanda i champinjoner och syltlök.
- Rör till sist ner ketchup, kryddor och puré och låt puttra sakta. Ta av pannan från plattan.
- Vispa grädden och vänd ner gulor, mjöl, ost och peppar.
- Pajdegen tas fram och trycks ut i rund pajform.
- Nagga med gaffel och pensla degen med ett ägg.
- Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.
- Fyll med köttfärsröran och täck köttfärsen med osttäcket.
- Går bäst att breda ut täcket med slickepott.
- Grädda pajen i ca 20 minuter.