Ädelostpaj med kantareller
Krämig ostpaj med två sorters ost ger kantarellerna en riktig smakskjuts. Lika god på buffén, till kräftor eller som ensamrätt.
Ingredienser
Botten
- 3 dl vetemjöl
- 125 g kallt smör
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
- 180 g förvällda kantareller (200 g förvällda motsvarar ca 1 liter färska)
- smör till stekning
- ½ st hackad gul lök
- 75 g riven ost (31%)
- 50 g riven mild ädelost (30%)
- 4 st ägg
- 3 dl kokbar grädde
- salt
- vitpeppar
Garnering
- hackad färsk timjan
Instruktioner
- Blanda snabbt samman degen i en matberedare el för hand, degen ska precis gå ihop. Kavla ut och lägg i en form (ca 27 cm i diam) och ställ i kylen i minst 30 min.
- Stek 3/4 av kantarellerna i mindre bitar i smör, spara resterande fina till garnering. Tillsätt hackad lök och stek samman i ett par min.
- Nagga pajdegen i formen, förgrädda i 200° i ca 10 min.
- Fördela riven ost och kantareller med lök över. Vispa ihop ägg med grädden, smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över, grädda ytterligare i ca 35 min tills äggstanningen fått fin färg och stelnat.
- Stek resterande svamp, krydda och lägg över pajen. Strö över timjan. Servera en sallad till.