Go Back

Ädelostpaj med kantareller

Krämig ostpaj med två sorters ost ger kantarellerna en riktig smakskjuts. Lika god på buffén, till kräftor eller som ensamrätt.
Måltid Paj
Kök Svenskt
Portioner 4 port

Ingredienser
  

Botten

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 180 g förvällda kantareller (200 g förvällda motsvarar ca 1 liter färska)
  • smör till stekning
  • ½ st hackad gul lök
  • 75 g riven ost (31%)
  • 50 g riven mild ädelost (30%)
  • 4 st ägg
  • 3 dl kokbar grädde
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • hackad färsk timjan

Instruktioner
 

  • Blanda snabbt samman degen i en matberedare el för hand, degen ska precis gå ihop. Kavla ut och lägg i en form (ca 27 cm i diam) och ställ i kylen i minst 30 min.
  • Stek 3/4 av kantarellerna i mindre bitar i smör, spara resterande fina till garnering. Tillsätt hackad lök och stek samman i ett par min.
  • Nagga pajdegen i formen, förgrädda i 200° i ca 10 min.
  • Fördela riven ost och kantareller med lök över. Vispa ihop ägg med grädden, smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över, grädda ytterligare i ca 35 min tills äggstanningen fått fin färg och stelnat.
  • Stek resterande svamp, krydda och lägg över pajen. Strö över timjan. Servera en sallad till.