
Kardemummabullar
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst för söta degar
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1 msk nymalen kardemumma
- 800 g ca 1,4 l Vetemjöl special
- 150 g rumsvarmt smör
Kardemummafyllning
- 150 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk nymalen kardemumma
Till pensling
- 1 st ägg
- 0,5 dl råsocker
- 1 msk nymalen kardemumma
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, nästan allt vetemjöl och smöret i bitar.
- Arbeta degen cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt för hand, tills den känns smidig och lossnar från kanterna från bunken.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
- Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Kavla ut till en stor rektangel.
- Bred på fyllningen. Snurra bullarna som i filmen eller i muffinsform.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i en muffinsform. Täck med bakduk och låt jästa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker och kardemumma.
- Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler.