Go Back

Kardemummabullar

Måltid Kaffebröd
Kök Svenskt

Ingredienser
  

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • 800 g ca 1,4 l Vetemjöl special
  • 150 g rumsvarmt smör

Kardemummafyllning

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk nymalen kardemumma

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 msk nymalen kardemumma

Instruktioner
 

  • Värm mjölken till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
  • Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, nästan allt vetemjöl och smöret i bitar.
  • Arbeta degen cirka 10 minuter med maskin eller dubbelt för hand, tills den känns smidig och lossnar från kanterna från bunken.
  • Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Tippa upp degen på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Kavla ut till en stor rektangel.
  • Bred på fyllningen. Snurra bullarna som i filmen eller i muffinsform.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i en muffinsform. Täck med bakduk och låt jästa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker och kardemumma.
  • Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.
  • Låt bullarna svalna på galler.