Pizzadeg – klassiskt recept
Enkelt recept på klassisk italiensk pizzadeg. Behöver bara jäsa i 35 minuter. Toppa pizzan med dina favoriter.
Ingredienser
- 1/2 pkt jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 dl ljummet vatten
- 2 msk olivolja
- 2 msk vitt vin
- 5-6 dl vetemjöl
Enklaste & godaste tomatsåsen
- 1-2 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 burk passerade tomater av god kvalitet
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk socker
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung.
- Häll över ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp ordentligt.
- Tillsätt olivolja, vin och till sist mjölet.
- Arbeta till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
- Jäs i 45 minuter.
- Dela degen i fyra bitar, forma till bollar och kavla ut till runda pizzor på mjölat bakbord.
- Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem snabbt i olivolja. De ska inte ta färg.
- Häll i de passerade tomaterna och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop några minuter.
- Smaka av med lite socker och låt svalna något innan såsen breds ut på pizzorna
- Bred ut tomatsåsen över pizzorna, lägg på skivor av mozzarella och toppa med färskriven parmesanost.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
- Ta ut pizzorna och toppa med bresaolaskivor, hyvlad parmesan, rucola och färska basilikablad.
- Avsluta med att ringla över lite fin olivolja. Gott är också att servera söta körsbärstomater till pizzan.