
Lasagne med lax och spenat
Lasagne med lax är en riktig favoriträtt. Den färdigköpta ostsåsen fungerar utmärkt i gratänger om du inte vill koka din egen. Testa det här goda receptet på laxlasagne.
Ingredienser
- 400 g laxfilé- färsk
- 200 g kallrökt lax- i skivor
- 200 g babyspenat- färsk
- 1 st purjolök
- olivolja
- 1 sats tomatsås, se nedan
- Vitsås, se nedan
- 10–12 lasagneplattor
- 1 dl riven ost till gratinering
Tomatsås
- 1 st gul lök
- olivolja
- 1 burk krossade tomater, 400 g
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk kycklingfond
- 1 tsk fänkålsfrön, nystötta
- 1 krm cajennepeppar
- flingsalt
Vitsås
- 4 msk mjöl
- 50 gr smör
- mjölk
- lite grädde
- salt
- peppar
Instruktioner
- Skär den färska laxen i kuber, cirka 2 x 2 centimeter.
- Gör tomatsåsen: Hacka löken och fräs i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, fond, fänkålsfrö och peppar. Koka utan lock i minst 30 minuter, gärna längre. Späd med vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt.
- Gör vitsåsen. Smält smör och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk till lagom konsistens. Salta och peppra. När såsen är klar, rör ner den rivna osten.
- Skölj spenaten och låt den rinna av. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i olja. Vänd ner spenat och purjolök i tomatsåsen.
- Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Varva ostsås, lasagneplattor, färsk och rökt lax, och tomatsås. Börja och avsluta med vitsås. Strö över riven parmesanost.
- Gratinera i mitten av ugnen cirka 40 minuter.