Skär den färska laxen i kuber, cirka 2 x 2 centimeter.
Gör tomatsåsen: Hacka löken och fräs i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, fond, fänkålsfrö och peppar. Koka utan lock i minst 30 minuter, gärna längre. Späd med vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt.
Gör vitsåsen. Smält smör och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk till lagom konsistens. Salta och peppra. När såsen är klar, rör ner den rivna osten.
Skölj spenaten och låt den rinna av. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i olja. Vänd ner spenat och purjolök i tomatsåsen.
Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Varva ostsås, lasagneplattor, färsk och rökt lax, och tomatsås. Börja och avsluta med vitsås. Strö över riven parmesanost.
Gratinera i mitten av ugnen cirka 40 minuter.