Go Back

Lasagne med lax och spenat

Lasagne med lax är en riktig favoriträtt. Den färdigköpta ostsåsen fungerar utmärkt i gratänger om du inte vill koka din egen. Testa det här goda receptet på laxlasagne.
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt

Ingredienser
  

  • 400 g laxfilé- färsk
  • 200 g kallrökt lax- i skivor
  • 200 g babyspenat- färsk
  • 1 st purjolök
  • olivolja
  • 1 sats tomatsås, se nedan
  • Vitsås, se nedan
  • 10–12 lasagneplattor
  • 1 dl riven ost till gratinering

Tomatsås

  • 1 st gul lök
  • olivolja
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 tsk fänkålsfrön, nystötta
  • 1 krm cajennepeppar
  • flingsalt

Vitsås

  • 4 msk mjöl
  • 50 gr smör 
  • mjölk
  • lite grädde
  • salt
  • peppar

Instruktioner
 

  • Skär den färska laxen i kuber, cirka 2 x 2 centimeter.
  • Gör tomatsåsen: Hacka löken och fräs i olja utan att den tar färg. Tillsätt tomater, tomatpuré, fond, fänkålsfrö och peppar. Koka utan lock i minst 30 minuter, gärna längre. Späd med vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt.
  • Gör vitsåsen. Smält smör och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk till lagom konsistens. Salta och peppra. När såsen är klar, rör ner den rivna osten.
  • Skölj spenaten och låt den rinna av. Skölj och strimla purjolöken. Fräs spenat och purjolök i olja. Vänd ner spenat och purjolök i tomatsåsen.
  • Själva lasagnen: Sätt ugnen på 200 grader. Varva ostsås, lasagneplattor, färsk och rökt lax, och tomatsås. Börja och avsluta med vitsås. Strö över riven parmesanost.
  • Gratinera i mitten av ugnen cirka 40 minuter.