Broccolisoppa
Broccolisoppa är lätt och snabbt att laga med färsk eller fryst broccoli, vatten och grönsaksbuljong samt en skvätt grädde.
Ingredienser
- 300-400 gram färsk broccoli 1-2 huvuden eller 400 gram fryst broccoli
- 1/2 st gul lök valfritt
- 1/2 – 1 klyfta vitlök valfritt
- 3 msk olivolja eller rapsolja
- 1,2 liter vatten eller mjölk
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- 1-2 dl grädde
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1/2 dl kokbar crème fraiche (valfritt)
- 1/2 msk citronsaft (valfritt)
- 2 msk grovhackad färsk oregano, bladpersilja, basilika eller dragon att garnera med (valfritt)
- 4 msk riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)
- 1-3 msk ljus maizenaredning (valfritt)
Instruktioner
- Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen – ta med den. i soppan om du vill.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
- Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
- Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
- Slå på vatten eller mjölk.
- Tillsätt buljongtärningar.
- Koka soppan i ca 7-15 minuter eller tills broccolin är mjuk.
- Mixa soppan slät med stavmixer.
- Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
- Red soppan om du önskar lite tjockare soppa genom att röra i någon msk ljus maizenaredning i taget till önskad tjocklek. Koka upp under omrörning.
- Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
- Servera soppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.