Go Back

Broccolisoppa

Broccolisoppa är lätt och snabbt att laga med färsk eller fryst broccoli, vatten och grönsaksbuljong samt en skvätt grädde.
Måltid Soppa
Kök Svenskt
Portioner 4 port

Ingredienser
  

  • 300-400 gram färsk broccoli 1-2 huvuden eller 400 gram fryst broccoli
  • 1/2 st gul lök valfritt
  • 1/2 - 1 klyfta vitlök valfritt
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 1,2 liter vatten eller mjölk
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 1-2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 dl kokbar crème fraiche (valfritt)
  • 1/2 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 msk grovhackad färsk oregano, bladpersilja, basilika eller dragon att garnera med (valfritt)
  • 4 msk riven ost som parmesan att garnera med (valfritt)
  • 1-3 msk ljus maizenaredning (valfritt)

Instruktioner
 

  • Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den. i soppan om du vill.
  • Skala och hacka lök samt vitlök.
  • Fräs lök och vitlök i olivolja någon minut.
  • Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
  • Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  • Slå på vatten eller mjölk.
  • Tillsätt buljongtärningar.
  • Koka soppan i ca 7-15 minuter eller tills broccolin är mjuk.
  • Mixa soppan slät med stavmixer.
  • Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  • Red soppan om du önskar lite tjockare soppa genom att röra i någon msk ljus maizenaredning i taget till önskad tjocklek. Koka upp under omrörning.
  • Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  • Servera soppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.