Helstekt ört- och baconfylld oxfilé
Ingredienser
Oxfilé
- 2 kg oxfile
- 3 paket paket bacon
- 2 st rödlökar i tunna skivor
- 4 st finhackade vitlöksklyftor
- 1,5 dl finhackade färska örter
- salt och grovmalen svartpeppar
- 25 g smör eller margarin
Murkelsås
- 2 burkar konserverade murklor
- 1 st finhackad gul lök
- 25 g smör
- 3-4 msk vetemjöl
- 2 dl vatten
- 1 msk vilt- och kantarellfond på flaska
- 2 dl vitt vin
- 6 dl vispgrädde
- 3 tsk salt
- 1 tsk vitpeppar
Smörsvängd sparris
- 36 st gröna sparrisar
- 25 g smör
- salt
Franskpotatiskaka (förbereds 1-2 dagar innan festdagen)
- 30-35 medelstora potatisar av fast sort
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 100 g smör + 50 till uppvärmningen
- 3 tsk salt
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
Instruktioner
Oxfilé
- Tag fram oxfilén och låt den bli rumsvarm.
- Putsa oxfilén
- Skär baconet i små bitar och stek dem tillsammans med lök och vitlök tills allt fått fin färg
- Låt blandningen rinna av i sil och blanda sedan ner den i de finhackade örterna.
- Gör ett hål i mitten, genom hela oxfilén (använd t.ex. ett brynstål eller liknande) och utvidga hålet så pass att du kan fylla filén med ört- och baconblandningen.
- Bind därefter upp oxfilén så att den blir jämntjock.
- Salta och peppra rejält och bryn den runt om i stekpanna.
- Låt oxfilén svalna, linda in den i folie och förvara i kyl fram till festdagen.
- Smörj en ugnsfast form ordentligt, tag folien av oxfilén och placera köttet i formen.
- Stick in en termometer i köttet så att dess spets hamnar i mitten av fyllningen.
- Stek oxfilén i 175 grader i ca 30-45 minuter, tills termometern visar 55 grader, då är köttet rosa.
- Tag ut köttet ur ugnen och låt det vila i ca 5-10 minuter innan du skär upp det.
- Servera tillsammans med fransk potatiskaka, murkelsås och smörsvängd sparris.
Murkelsås
- Häll bort spadet från murklorna och hacka dem grovt
- Smält smöret i en kastrull och fräs löken och murklorna i ca 5 minuter utan att löken tar färg.
- Tag kastrullen från värmen och strö över mjölet.
- Vispa ner vattnet, lite i taget och tillsätt därefter fond och vin.
- Låt koka upp och vispa ner grädden.
- Låt småkoka i 10 min och smaka av med salt och peppar.
Smörsvängdsparris
- Om sparrisen är frusen, låter du den tina i svalt lättsaltat vatten.
- Om den är färsk skär du av den nedersta, grova delen och lägger den i kokande, lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter, beroende på storlek, eller tills den är mjuk, men har kvar sin spänst, kyl den därefter snabbt i isvatten för att den skall behålla den fräscha gröna färgen.
- Häll av vattnet och hetta upp smöret i en stekpanna eller vid kastrull.
- Lägg försiktigt ner sparrisen och fräs den helt kort i smöret, ”snurra” pannan så att sparrisen blir täckt med smör runt om.
- Servera genast tillsammans med oxfilén, potatiskakan och murkelsåsen.
Franskpotatiskaka (förbereds 1-2 dagar innan festdagen)
- Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor.
- Smörj en långpanna väl och varva potatis och lök i pannan.
- Tryck till ordentligt
- Finhacka vitlöksklyftorna och strö dem över potatisen.
- Salta och peppra
- Klicka över smöret och täck med folie.
- Grädda i ugnen i ca 225 grader i 20 minuter.
- Tag av folien och grädda i ytterligare 20 minuter.
- Låt kallna och förvara övertäckt i kyl fram till festdagen.
På festdagen
- Tag fram potatiskakan och låt den bli rumsvarm.
- Klicka över mera smör och värm den i ugn i 175grader i ca 20 minuter.
- Skär upp i bitar och servera genast, gärna garnerad med kvistar av färsk dragon.