Påskpaj
Vår påskpaj har broccoli, rökt skinka och smakrik riven ost i fyllningen. Påskpajen är jättegod tillsamman med en enkel, fräsch sallad.
Ingredienser
Pajdeg
- 5 dl Vetemjöl
- 200 g Smör
- 1¼ dl Kallt vatten
Fyllning
- 500 g Färsk broccoli
- 150 g Rökt skinka
- 2 msk Smör
- 1½ msk Vetemjöl
- 2½ dl Matlagningsgrädde
- 1 msk Kycklingfond
- 2 st Äggulor
- 1½ dl Riven ost
- 1 Uppvispat ägg till pensling
Instruktioner
- Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Låt vila i kyl minst 30 min.
- Dela broccolin i buketter och bitar.
- Skär skinkan i små tärningar och fräs dem i smör i en panna.
- Strö över mjölet och tillsätt grädde och fond.
- Rör om och låt koka 3-5 min.
- Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
- Kavla ut ⅔ av pajdegen och klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och nagga bottnen.
- Kavla ut resten av degen och skär eller sporra ut den i remsor.
- Strö resten av osten i botten på pajskalet.
- Fördela broccolin på osten och häll över såsen.
- Lägg remsorna i ett mönster på pajen och pensla med uppvispat ägg.
- Baka i mitten av ugnen ca 30 min.
- Servera med sallad.