Tava
Cypriotisktlätt- och långlagat lamm med tillbehör allt i ett
Ingredienser
- 2 st rödlökar grovhackade
- 1,25 kg potatis skuren i stora bitar
- 1 kg lammkött skuret i bitar
- Salt och peppar
- 4 msk hackad bladpersilja
- 3 rågade tsk spiskumminfrön
- 1,25 dl olivolja
- 4-5 st mogna tomater skurna i tjocka skivor
- 50 g smör
- 1,25 dl vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°
- Lägg lök, potatis och lammkött i en långpanna,
- Salta och peppa.
- Tillsätt persilja, spiskummin och olivolja och blanda väl med händerna.
- Fördela tomatskivorna överst och salta lätt.
- Lägg smörklickar ovanpå och häll vattnet utmed sidorna.
- Täck med ugnsfolie och baka i ugnen i 2 timmar.
- Ös med en del av vätskan från botten ett par gånger.
- Köttet ska bli mycket mört och potatisen mjuk.
- Ta bort folien, höj värmen till 200° (alt. 175° med varmluft) och baka i ytterligare ca 45 minuter.
- Vänd köttbitarna efter halva tiden.
- Rätten är färdig när kött och potatis har fått lagom färg och vätskan kokat ihop.
- Servera varmt eller rumstempererat.