Blåbärsbullar

Blåbärsbullar

Vetebullar med god kokos- och blåbärsfyllning. Mycket goda bullar.
Måltid Kaffebröd
Kök Svenskt

Ingredienser
  

Bullddeg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 75 g smör
  • 100 g kokosmassa eller mandelmassa
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 4 dl blåbär
  • 1-2 msk potatismjöl

Garnering

  • kokosflingor
  • pärlsocker

Instruktioner
 

Deg

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Gör degvätskan: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken, rör om och låt bli fingervarmt, 37 grader. Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast den temperaturen direkt när du blandat ner mjölken.
  • Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.
  • Tillsätt ägg, salt, strösocker och kardemumma och rör om så att ägget fördelar sig.
  • Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen släpper bunkens kanter.
  • Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa ca 40 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Fyllning

  • Blanda smör, mandelmassa eller kokosmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke. Använd gärna elvisp (med vispar).
  • När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i två delar.
  • Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30×55 cm.
  • Bred på hälften av fyllningen och strö över hälften av de frysta blåbären och fördela potatismjölet jämnt över blåbären.
  • Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor och lägg dessa i bullformar och ställ dem på plåtar.
  • Tryck i resten av blåbären. Strö över lite kokosflingor och pärlsocker efter tycke och smak.
  • Låt bullarna jäsa under bakduk ca 15 minuter.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 10-13 minuter.
  • Låt bullarna svalna under bakhanddukar.
  • Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.
Keyword Blåbärsbullar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.