Limemarinerad fläskfilé, klyftpotatis med soltorkade tomater och basilikasmör
Ingredienser
Fläskfilé
- 1 st fläskfilé Ta två om du tycker att det känns för lite
- 2 st st lime
- 2 dl rapsolja
- 1-2 st vitlöksklyftor
- Havssalt & nymald svartpeppar
Potatis
- 12 st stora potatisar
- Olivolja
- Havssalt & nymald svartpeppar
Soltorkade tomater & basilikasmör
- 50 gr smör
- 4 st soltorkade tomater
- Basilika – färsk eller fryst
Instruktioner
Fläskfilén
- Putsa fläskfilén ren från senor och fett.
- Blanda olja, pressad vitlök, skal och saft från en lime, salt & peppar i en skål – rör om och häll i en plastpåse.
- Lägg i filén och låt stå över dagen eller natten om du kan för att den riktigt skall dra åt sig alla smaker.
- Stek filén i en stekpanna med smör, lägg i en ugnsfast form, pressa över saften från en lime och sätt in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter.
Potatisen
- Tvätta potatisen, behåll skalet på.
- Dela potatisen i stavar eller i klyftor.
- Lägg på en plåt, häll över olivolja, salt & peppar. ställ in mitt i ugnen på 200 grader (om du kör vanlig ugn) eller 190 grader om du kör varmluft i 30 minuter.
- Rör om efter halva tiden ungefär. Har du en mixer är det nu du ska använda den.
Basilicasmör
- Lägg smör, soltorkade tomater och basilika i en skål.
- Mixa till en fin smet. Häll i blandningen i en spritspåse och gör fina smörtoppar.
- Låt stå i kylen tills servering.