Tjeckiskt bröd

Tjeckiskt bröd

Tack vare sin långa jäsningstid får detta bröd en härlig konsistens och en hårdseg, knaprig skorpa. Degen har efter första jäsningen inte ökat nämnvärt i volymen i den höga ugnsvärmen går den upp till dubbel storlek på bara några minuter! Det blir faktiskt en ”skarv” på sidan. Skivorna blir jättestora men dela (och frys) hellre än att göra två mindre bröd.
Måltid Matbröd
Kök Tjeckiskt

Ingredienser
  

En mycket stor limpa

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk kumminfrön
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Lös upp jästen i vattnet (ca 37°), tillsätt salt och brödkryddor och sist mjölet.
  • Arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter.
  • Låt den jäsa övertäckt 4-5 timmar.
  • Forma sen degen i bunken till en limpa och lägg den på smord och mjölad plåt.
  • Sätt ugnen på 300° och låt brödet jäsa 1/2 timme på plåten.
  • Grädda limpan de första 10 minuterna i 300° (sätt plåten långt ner i ugnen) och sänk därefter värmen till 120° och grädda ytterligare 50 minuter.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.