Tjeckiskt bröd
Tack vare sin långa jäsningstid får detta bröd en härlig konsistens och en hårdseg, knaprig skorpa. Degen har efter första jäsningen inte ökat nämnvärt i volymen i den höga ugnsvärmen går den upp till dubbel storlek på bara några minuter! Det blir faktiskt en ”skarv” på sidan. Skivorna blir jättestora men dela (och frys) hellre än att göra två mindre bröd.
Ingredienser
En mycket stor limpa
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 msk salt
- 1 msk kumminfrön
- 6 dl rågsikt
- 4 dl vetemjöl
Instruktioner
- Lös upp jästen i vattnet (ca 37°), tillsätt salt och brödkryddor och sist mjölet.
- Arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter.
- Låt den jäsa övertäckt 4-5 timmar.
- Forma sen degen i bunken till en limpa och lägg den på smord och mjölad plåt.
- Sätt ugnen på 300° och låt brödet jäsa 1/2 timme på plåten.
- Grädda limpan de första 10 minuterna i 300° (sätt plåten långt ner i ugnen) och sänk därefter värmen till 120° och grädda ytterligare 50 minuter.