
Lättlagad asiatisk kyckling
Ingredienser
Vitlöksris
- 4 portioner basmatiris
- 2 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 2 klyfta vitlök
- 1 tärning grönsaksbuljong
Asiatisk kyckling
- 4 st kycklingfiléer
- 2 st röd paprika godast blir det med spetspaprika som har hög sötma
- 1 st gul lök
- 1 msk ingefära färsk, riven
- 2 tsk sesamolja
- 8 msk ostronsås
- 2 msk japansk soja
- 3 tsk svartpeppar grovmalen
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk maizena
- 6 msk vatten
- salt
- sesamfrön gärna rostade i torr panna, då kommer smakerna fram mer
- rapsolja till stekning
Instruktioner
- Börja med riset. Hetta upp olja och smör i en kastrull. Riv ner en klyfta vitlök och låt den fräsa i någon halv minut tillsammans med okokt basmatiris. Tillsätt sedan så mycket vatten som det står på rispaketet och smula ner en halv grönsaksbuljongtärning. Koka riset under lock på svag värme i 10 minuter, eller vad som anges på förpackningen.
- Strimla löken, skär ner paprikan i mindre bitar och skiva kycklingfiléerna i cirka 0,5 cm tjocka skivor.
- Riv ingefäran och lägg den i en liten skål. Tillsätt sesamolja, ostronsås, soja, svartpeppar och socker. Bland ut maizena med vatten och rör ner det också.
- Hetta upp rapsolja i en wok eller stekpanna. Stek kycklingen ganska hastigt på hög värme. När den är nästan genomstekt är det dags att tillsätta lök och paprika och låta det fräsa med i någon minut. Häll sedan ner såsen, rör om och låt det hela puttra ihop i några minuter. Smaka eventuellt av med lite salt eller mer socker.
- Servera kycklingen med riset och strö över sesamfrön.