Krämig lasagne

Krämig lasagne med extra allt

Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt

Ingredienser
  

  • 1 st långpanna ca 8 stora portioner krämig lasagne
  • Ca 24 st lasagneplattor färska eller torkade, läs tips nedan

Köttfärsås

  • 900 g köttfärs
  • 1 st stor lök
  • 2 st morötter
  • 3-4 st selleristjälkar
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 pkt krossad tomat à 400 g
  • 4-5 msk tomatpuré
  • Ca 3-4 dl vatten

Kryddor

  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 tsk paprikapulver
  • Salt & svartpeppar

Bechamelsås

  • 1 l mjölk 3% fetthalt
  • 1 dl vetemjöl
  • 25 g smör
  • Muskonöt
  • Salt
  • 300-400 g riven ost blanda gärna olika sorter

Instruktioner
 

  • Förkoka lasagneplattorna så de mjuknar. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop.
    Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.
  • Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då.
  • Bechamelsås:
    Hetta upp smör i en kastrull. Vänd i smör och fräs mjölet. Blanda i mjölk och koka upp under omrörning. Sänk värmen när såsen börjar tjockna, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen. Riv i lite muskonöt. Vänd i ost (spara lite till garnering). Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen.
  • Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Lägg ett till lager lasagneplattor och gör som det förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.