Grillad flankstek med potatisterrin och varm tomatsallad
Ingredienser
- 500 g flankstek hel eller skivad på skrå
- 2 msk rapsolja
- salt och vitpeppar
Potatiskaka:
- 400 g potatis grovriven
- 1 ägg
- 2 vitlöksklyftor rivna
- 1 dl lagrad ost riven
- ½ msk salt
- ½ tsk vitpeppar
- 1 msk flytande matfett
- ½ dl ströbröd
- 2 msk smör
Grönsakspaket
- 2 st röda tomater skivade
- 2 st gula tomater skivade
- 1 knippe salladslök strimlad
- några kvistar färsk timjan
- 1 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- socker
- flingsalt och grovmalen svartpeppar
Instruktioner
Potatiskaka
- Värm ugnen till 175º.
- Pressa vätskan ur potatisen och blanda med ägg, vitlök, ost och kryddor.
- Smörj och bröa en avlång form.
- Häll i blandningen och grädda i vattenbad ca 1 timme och 15 minuter.
- Låt svalna och skär i skivor.
- Stek skivorna hastigt i smör eller vänd dem på grillen vid servering.
Grönsakspaket
- Fördela tomater, lök och timjan på 4 folieark.
- Ringla över olja och vinäger. Strö över lite socker, salt och peppar.
- Vik ihop folien till tättslutande paket.
- Värm i ugn 225º eller på grillen ca 10 minuter.
- Pensla köttet med olja.
- Krydda med salt och peppar och grilla hel ca 8 minuter per sida eller skivad ca 3 minuter på grill eller i panna.