Lasagne med smörstekt spenat, ajvar och kalamataoliver
Ingredienser
Smörstekt spenat
- 175 g babyspenat
- smör att steka i
- salt, svartpeppar, vitlökspulver
Bechamelsås
- 50 g smör
- 5 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 tsk lökpulver
- salt & svartpeppar
Tomatsås
- 2 dl ajvar
- 800 g krossade tomater (2 burkar)
- 2 tsk torkad oregano
- 1 nypa strösocker
- salt & svartpeppar
Övrigt
- 2 dl urkärnade kalamataoliver
- 2/3 paket lasagneplattor (21 st)
- 250 g mozzarella
- 2–3 dl riven ost
Instruktioner
- Smält smör i en stekpanna på låg värme. Lägg i spenaten och låt den mjukna långsamt. Salta, peppra och pudra över vitlökspulver. Låt svalna.
- Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Rör sedan lite mjölk i taget tills såsen fått lagom konsistens. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt puttra några minuter så mjölet kokar ut ordentligt i såsen. Ställ kastrullen åt sidan.
- Blanda ajvar med krossade tomater, smulad oregano, en nypa strösocker, salt och svartpeppar.
- Grovahacka oliverna och skiva mozzarellan tunt.
- Lägg tre lasagneplattor i botten av en form på cirka 30×22 och en höjd minst 6 cm. Skeda på en tredjedel av tomatsåsen. Lägg på lasagneplattor. Fördela ut hälften av spenaten, oliverna och mozzarellaosten. Salta gärna lite på mozzarellan. Lägg på lasagneplattor. Skeda på hälften av bechamelsåsen. Upprepa proceduren. Avsluta med sista tredjedelen tomatsås på toppen.
- Grädda i 200°C i 50 minuter. Ta ut gratängen och strö över riven ost. Grädda i ytterligare 10 minuter, totalt 60 minuter.