Trattkantarellsoppa
Trattkantarellsoppa som även går bra att göra på gula kantareller eller annan god matsvamp.
Ingredienser
- 1 liter färska rensade trattkantareller
- 1+3 msk smör
- 1 liter grönsaksbuljong tärning
- 0,5 dl sherry
- 0,5 dl finhackad gul lök
- 0,5 dl fint tärnade morötter
- 0,5 tsk timjan
- 1 msk tomatpuré
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl creme fraiche
- 1 krm cayennepeppar
- 1 ask kryddkrasse till serveringen
Osttoast
- 0,5 st baguette i 1 cm tjocka skivor
- 3-4 msk vitlökssmör
- 2 dl nyriven parmesanost
- 1 tsk paprikapulver
Instruktioner
- Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får uta maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad.
- Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela småkoka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar.
- Fräs lök, morot och timjan i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat.
- Späd med svamp och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt creme fraichen och låt koka sakta 10-15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar. Soppan är klar för servering
Osttoast
- Sätt ugnen på 250 grader. Skär baguetten i centimetertjocka skivor. Bred ett tunt lager vitlökssmör på varje skiva. Riv de båda ostsorterna och blanda.
- Lägg ut brödet på en ugnsplåt. och fördela osten på brödet. Dofta en aning paprika pulver över och gratinera i ugnen under uppsikt ca 4-6 minuter.