Wallenbergare: Lägg bunken till färsen i frysen och se till att alla ingredienser är kylskåpskalla.
Blanda färs, salt och peppar ordentligt i den kalla bunken till färsen blir riktigt fast. Gärna med elvisp. Tillsätt äggulor blanda tills färsen blir fast. Tillsätt grädde och blanda ihop. Rör tills det gått ihop ordentligt, smeten ska vara lös.
Forma till 8–10 stycken Wallenbergare (för 4 port) med blöta händer så smeten inte fastnar. Gör en biff i taget och vänd direkt i ströbröd. Lägg biffarna på en skärbräda eller ett fat. Ställ in biffarna i kylen undertiden du gör potatispurén.
Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Pressa potatisen och vispa ihop med den varma gräddmjölken. Smaka av med citronskal, muskot och salt.
Sätt ugnen på 150˚C.
Wallenbergare: Bryn biffarna i smör så att de får fin färg på båda sidor. Vänd dem försiktigt.
Lägg wallenbergarna på en plåt. Sätt in plåten mitt i ugnen i ca 15 minuter eller till en innertemperatur på 70˚C.
Ärter: Koka upp vatten, smör, lök och salt i en kastrull. Lägg ner ärtorna och sjud 2–3 minuter.
Till servering: Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene och doftar nötter. Servera wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör och rårörda lingon.