Go Back

Pizzadeg - klassiskt recept

Enkelt recept på klassisk italiensk pizzadeg. Behöver bara jäsa i 35 minuter. Toppa pizzan med dina favoriter.
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 4 port

Ingredienser
  

  • 1/2 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitt vin
  • 5-6 dl vetemjöl

Enklaste & godaste tomatsåsen

  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk passerade tomater av god kvalitet
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk socker

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och honung.
  • Häll över ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp ordentligt.
  • Tillsätt olivolja, vin och till sist mjölet.
  • Arbeta till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  • Jäs i 45 minuter.
  • Dela degen i fyra bitar, forma till bollar och kavla ut till runda pizzor på mjölat bakbord.
  • Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem snabbt i olivolja. De ska inte ta färg.
  • Häll i de passerade tomaterna och smula ner buljongtärningen. Låt koka ihop några minuter.
  • Smaka av med lite socker och låt svalna något innan såsen breds ut på pizzorna
  • Bred ut tomatsåsen över pizzorna, lägg på skivor av mozzarella och toppa med färskriven parmesanost.
  • Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
  • Ta ut pizzorna och toppa med bresaolaskivor, hyvlad parmesan, rucola och färska basilikablad.
  • Avsluta med att ringla över lite fin olivolja. Gott är också att servera söta körsbärstomater till pizzan.